דיאלנה
הוצאת סטימצקי, 2022
ענת גפן, בת להורים ילידי מרוקו, גדלה במגדל העמק. בספרה היא משתפת בכישרון רב את חיי היהודים במלאח, הרובע היהודי של ביתה בעיר ספרו במרוקו. סיפור מרגש על אנשים אוהבים וכואבים, על מנהגים יהודיים עתיקים, אמונות וכמיהה נכספת לארץ ישראל. הספר מצליח להעלות ריחות, צלילים וטעמים של מלאח.
לפנינו סיפור אהבה גדול, ושבר בצידו. גיבורת הסיפור, רובידה, וחבר ילדותה, בנימין, מרגישים נשמות תאומות עוד מימי ילדותם. בהיותה בת 14 נישאה רובידה לבנימין, אך אהבתם נקרעה כשהתברר כי אינה יכולה להביא צאצאים לעולם. בהשפעת רב הקהילה ואביו של בנימין, עזב בנימין את ביתה של רובידה והיא נאלצה להמשיך לבדה מיוסרת באהבה הגדולה לבנימין. בבדידותה נקשרה נפשה בחיי אחייניתה נינה, שנזקקה לתמיכה בגידול ילדיה, והן הופכות עוגן עבור משפחתן והאחת עבור רעותה.
בצר להן עצבו השתיים את חייהן ברוח ההשראה: "לימדו אותי שלאהוב יותר מדי זה מסוכן. צריך לאהוב במידה, לא לעורר את השדים. העין הרעה מחפשת את האהבות הגדולות מדי ונכנסת שם. אם לא תאהבי כל כך הרבה, זה ישמור עלייך. תמיד תצליחי לקום. אם האהבה נכנסת אצלך בלב את צריכה לשמור אותה שלא תאכל אותך". מסר מחזק בספר שהוא מזכרת לחיים יהודיים מסורתיים בגולה.