אדם מזדמן
ספרי ניב, 2022
אל"מ מיל' אליעזר גוטליב, חבר "צוות", מפתח דיון תמציתי עם חלק מגדולי הפילוסופים וחוקרי החיים שעימם יש לו הסכמות ואי-הסכמות בנוגע למציאות הפיזית כפי שהיא כנגד אשליית המציאות המדומה של האדם. הוא חיבר ספר זה על בסיס תחקיר מקיף, הכולל קריאת ספרות מקצועית והאזנה להרצאות מפי מומחים מקצועיים בתחומם, ובסיומו הגיע לתובנות על אודות מהות האדם, משמעות חייו והמשמעות בחייו.
הספר הוא בעצם מסעו של המחבר בנבכי החיים והקיום וקריאה לכולנו להביט על החיים במבט רציונלי ומפוכח-טריוויאלי. לאורך הספר מסתבר כי רובנו שכחנו את "המשקפיים הרציונליים", בחרנו בדתות, אמונות ורצונות על פני מבט מפוכח ומציאותי על עולמנו, וחיינו בו כ"בני אדם מזדמנים".
בסגנון קולח וללא מעצורים מכניס אותנו לונקה לעולמו העשיר והגיגיו. כך אנו מכירים ונתחבט במונחים רבים, החל מהרעיון שכולנו, כל בני האדם בכדור הארץ, "מזדמנים", ועד מבט מפוכח על סיום החיים הצפוי לכולנו, שהרי "שום דבר אינו בטוח מלבד...", אז מדוע הידוע מכל עדיין מפתיע אותנו? בולטת בספר אבחנה מדויקת בין החיים ב"מציאות מדומה" אל מול החיים ב"מציאות פיזית". האם זה הגורם העיקרי אשר ישפיע על חייו והתנהלותו של אדם מזדמן בכוכב הלכת הנקרא כדור הארץ?
שאלות טובות לא פחות חשובות מתשובות מצוינות. הספר המרתק אינו מתיימר להעניק תשובות, אלא, חשוב מכך, הוא מתעקש להציף שאלות טובות וחשובות – מדוע בני האדם בוחרים במציאות דמיונית; מה כוחה של "אינטליגנציה רציונלית"; האם ניתן להביט בעולם ובחיינו בדרך יותר מפוכחת ומציאותית וכיצד?
תמצית טובה מהספר היא אמירתו המפורסמת של הפילוסוף הדני סרן קריקגור, הנחשב לאבי האקזיסטנציאליזם: "האמונה מתחילה במקום שהמחשבה מפסיקה". הספר קורא לנו לחשוב ולהביט בעיניים מפוכחות על המציאות של עולמנו ומיליארדי בני האדם שבו. הכול מתובל בכתיבה מהנה וסוחפת.